Exklusivitet, de brittiska superlärarna

Utbildningstjänster ger intäkter på 17,5 miljarder pund i Storbritannien, enligt en uppgift från 2011. Intäkterna omfattar avgifter för skolor, inkomst från internationella studenter i högre läroverk, utbildningsprodukter och service samt engelskundervisning.

Storbritannien har ett väl utbyggt system av privatskolor, utöver de allmänna, och inträdesproven är svåra. Därtill är platserna till de kända universiteten åtråvärda och chanserna att komma in där ökar om man klarat av de tidigare åren i prestigefyllda privatskolor med hög kvalité. Detta gör att pressen att komma in på dessa skolor är stor, redan från starten, det vill säga från tidig barndom.

Här träder privatlärarna in i historien, de som själva har gått på de rätta skolorna, har rätt bakgrund, talar med rätt accent och har god pedagogisk förmåga. Att ha tillgång till en sådan lärare är som att ha många Casino bonusar, man får större chans att vinna, man får mer att spela med. Dessa lärarbegåvningar kan tjäna 1000 pund i veckan och få möjlighet att arbeta i andra länder.

Att anställa en engelsk lärare, informator, blir alltmer vanligt runt om i världen, särskilt för de som vill att deras barn ska gå i engelskspråkiga privata gymnasier.

Mark Maclaine var med och grundade agenturen Tutorfair 2012. Till följd av sina elevers framgångar fick han smeknamnet ”Superläraren” och han har en timtaxa på mellan 150-1000 pund.

I den övre prisklassen är det ofta fråga om ett konsultarvode. Det handlar då om en kort tid med träning i hur man hanterar ett enskilt test istället för ett kontinuerligt arrangemang med generell skolsituation.

Maclaine berättar att den internationella efterfrågan är enorm och växande. Hans utombrittiska klienter är oftast från Asien, Mellanöstern, Östeuropa och Ryssland. Han nämner också att det privata brittiska utbildningssystemet ses som ett av det bästa i världen. Kungliga familjer och andra inflytelserika individer är väldigt intresserade av att deras barn får någon form av utbildning i Storbritannien.

Utöver detta har många brittiska privatskolor öppnat filialer utomlands. Den brittiska utbildningen bedöms vara väl avvägd, att den lär barnen att tänka kritiskt och att ta risker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *