Tillgänglighet – skolan blir global

Förr gjordes distansutbildning brevledes och denna utbildningsmetod vände sig till människor som inte hade möjlighet att resa.

Idag, med internet över hela världen så har scenariot ändrats. De senaste tjugo åren har lett till en explosion av internetutbildningar, på många olika nivåer och i olika regier. De stora universiteten erbjuder kurser och examina över nätet. Därtill har det uppstått nya universitet som är virtuella.

I USA kvalitetskontrolleras kurserna och lärosätena av DEAC, Distance Education Accreditary Commission.

Kurserna och föreläsningarna i ett öppet universitet kan vara tillgängliga för en global elevgrupp som stöds av hjälplärare. De erhåller arbetsuppgifter och får återkopplingar. Man har också onlinekonferenser och tillgång till kursforum. Utöver att man är inloggad på sitt mobilcasino, så kan man också vara uppkopplad till sitt universitet.

Starten för distansläroverket Kahn Academy var när Sal Kahn hjälpte yngre släktingar att studera via internet. Han använde teckningar i Yahoo Doodle Image kombinerat med ljudinspelning för att efterlikna en lärarledd lektion, alltså rörliga bilder parat med tal.

Dessa videosnuttar lades ut på Youtube och blev så populära att Kahn Academy bildades 2009 som en icke vinstdrivande organisation med syfte att sprida bildning utan avgifter.

De erbjuder lektioner i ämnen från lekskolenivå till gymnasienivå och hela läromaterialet finns på fem språk. Därutöver finns en stor mängd översättningar till andra språk. Man har levererat en miljard lektionsavsnitt genom åren. Varje månad använder 40 miljoner studenter och 2 miljoner lärare deras plattform.

Innan Lucy Earl från Bedfordshire hade avslutat sin examen inom marknadsföring hade hon startat en Youtubekanal där hon undervisade i Engelska som främmande språk. Det visade sig att hon hade hittat en lucka i marknaden. Tittarsiffrorna steg och det hela utvecklade sig till en av de snabbast växande språkkanalerna på Youtube med tolv miljoner visningar och 350.000 följare under våren 2017.

I hennes program ”English with Lucy” besvarar hon tittarfrågor, lär ut ord och uttal samt kända uttryck och fraser. Hon berättar också om brittiska seder och har dessutom en lektion i konsten att svära.

Lucy menar att all information finns tillgänglig på nätet och att vi nu kan utbilda oss själva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *