Gitarrkomp

När jag var liten ville jag så otroligt mycket lära mig att spela piano, alla ville spela piano eller gitarr men jag tyckte inte att gitarr lät särskilt kul. Men eftersom grupperna med de som ville spela piano fylldes fort så blev dom fulla ganska fort och många av oss elever kom inte med i första omgången. Det skulle ta ett helt år innan jag fick chansen att söka till pianogruppen igen. Jag ville så gärna spela något så det fick bli gitarr för mig, lite emot min vilja. Min första bok med noter hette ”Gitarrkomp – ackordspel från början” och innehöll alla de vanliga ackordgreppen, från de mest enkla till de mer avancerade. Det fanns många välkända sånger som jag fick öva på och med tiden blev det riktigt kul.

Gitarrkomp vid lägerelden

Allt eftersom tiden gick så blev jag mer och mer biten av gitarrspelandet och nu såg jag även en stor fördel med att spela gitarr; du kunde ta med dig musiken vart som helst! Du vet dom där lägereldarna där alla sitter kring elden och har det mysigt när dom sjunger med i gitarristens välkända låtar. Det har faktiskt hänt mig på riktigt! Jag slängde med mig gitarren efter att ha spelar i några år när vi var ett gäng som skulle paddla kanot och sova i tält. Givetvis kom den berömda lägerelden på tal och jag drog fram min gitarr.  Kvällen blev fullbordad och mitt ego hade fått sig en ordentlig boost.

Ackord & gitarrkomp

Många gitarrister lär sig bara några få ackord och känner sig nöjda med att kunna spela några låtar vid lägerelden men det kan vara kul att prova på att spela lite mer avancerad musik. Att lära sig lite mer om ackordteori är alltid bra så att du kan improvisera, eller komponera fram en ackordföljd åt en annan musiker eller någon som kan sjunga. Då har du verkligen nytta av din gitarr!