Terminalglasögon

Nu för tiden är det ganska många av oss som egentligen behöver eller skulle behöva ett par terminalglasögon (arbetsplatsglasögon eller datorglasögon) som det också kan kallas. Men hur vet man att det är dags att kolla om ögonen behöver lite avlastning med ett par terminalglasögon? För det mesta så visar sig symptom som att det kliar eller svider i ögonen, att man känner sig extra trött och där kommer också huvudvärken som ett brev på posten. Om du känner igen dig ett eller ett par av dessa tecken så är det dags att göra ett besök hos optikern.

Terminalglasögon hos optikern

Testa dig själv innan du beställer tid hos din optiker för ett par terminalglasögon, har du problem att läsa det som ligger jämte tangentbordet (på till exempel ett papper), eller svårt att se tangenterna? Lutar du dig framåt för att kunna läsa texten på skärmen eller måste du förstora upp texten mer än vanligt på skärmen? Då kan du tryggt ringa optikern för att beställa en tid för utprovning av terminalglasögon. Anledningen till att dessa glasögon kallas för ”terminalglasögon” eller ”arbetsplatsglasögon” är för att de är tänkt att kompensera dina vanliga glasögon när du är på jobbet och sitter på din arbetsplats.

Typ av terminalglasögon

Vilken typ av terminalglasögon som optikern anser att du behöver kan vara lite olika. Det är dels beroende på vad du arbetar med och vilken typ av synfel du lider av. Till exempel så har så kallade ”enkelslipade terminalglasögon” en styrka som är anpassad till ett visst avstånd. Dessa passar bra när du behöver ha bra skärpa på ett och samma avstånd. Ett rumsprogressivt glas i ett par terminalglasögon passar bra för den som har ett mer flexibelt jobb och ett behov av att kunna se både på skärmen men också ut över hela rummet.