Jag ska köpa nytt tält

Inför sommarens vandring i Jämtlandsfjällen behöver jag ett nytt tält. Det gamla hade hängt med i många år och förra gången jag använde det så sprack det i en söm. Det hade också börjat släppa in vatten om det regnade kraftigt.

Jag tycker det är svårt att veta hur man ska tänka när man köper tält. Ska man gå efter vikten, tåligheten eller priset? Givetvis får inte priset vara avgörande, men ibland tror jag att människor köper för dyr utrustning bara för att de är rädda för att köpa något dåligt.

Vilket tält man ska välja beror ju mycket på hur och var tältet ska användas. Ska man bara vara ute några nätter under högsommaren kan man klara sig med ett enklare tält. Ska man däremot vandra i våra nordligaste fjäll behöver man ett rejält tält som är anpassat efter väder och vind där. Att vandra en vecka på Skåneleden är inte detsamma som att vandra en vecka i Sarek.

Vandra i Jämtlandsfjällen

Att vandra i Jämtlandsfjällen kräver inte samma utrustning som i Sarek, men tältet får ändå inte vara för dåligt. Det kan blåsa rejält i Jämtlandsfjällen även under sommaren.

För mig som ska vandra under en hel vecka, betyder vikten också en hel del. Jag får ensam bära allt och varje gram är viktigt.

Med tanke på var jag ska vandra och hur länge jag ska vara iväg så har jag valt ett tält i mellanklassen. Inte de allra dyraste som passar bäst vid riktigt tufft väder och inte de allra billigaste som passar bäst för camping på låglandet. Jag har gått mycket på vikten och hittat ett litet tält som inte väger så mycket. Tältet är ett tvåmannatält. Även om jag är ensam denna gången så brukar jag ibland vandra ihop med en kompis. Att då behöva köpa ett nytt tält igen känns onödigt. Men jag valde ett litet tvåmannatält med tanke på vikten.